Lussekatter

 

Ca. 25 stuks

Gebak

Zweeds

 

Ingrediënten:

  • 25 gram verse gist ( voor zoet deeg )
  • 75 gram boter
  • 2,5 dl melk
  • 125 gram kwark ( kesella )
  • ½ ei ( de andere helft voor het deeg in te smeren )
  • 0,5 gram safraan ( 1 zakje )
  • ½ theelepel zout
  • 1,5 dl suiker
  • 8,5 dl meel
  • 50 rozijnen

 

Bereidingswijze:

 

Verkruimel het gist in een beslagkom.

Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verwarm dit tot 37 graden.

Doe beetje voor beetje de warme melk en boter bij de gist en blijf goed roeren tot de gist opgelost is.

Voeg de kwark, ei, safraan, suiker en zout bij de opgeloste gist in de beslagkom.

Kneed het deeg totdat het lostlaat van de kom. ( het deeg is smeuig ).

Dek de beslagkom af met een theedoek en laat het deeg ca. 30 minuten rijzen.

Zet ondertussen de oven aan op 225 graden.

Strooi wat meel op het aanrecht en haal ca. 25 bollen uit het deeg.

Rol deze in dunne strenge van ca. 15 cm. En maak een S vorm er van en leg ze op de bakplaat. Doe in elk oog van de S een rozijn ( 2 stuks per lussekatter ).

Laat de lussekatter nog ca. 20 minuten rijzen onder een theedoek.

Smeer ze broodjes in met ei en bak ze ca. 8-10 minuten bruin en gaar.

Laat ze onder een theedoek afkoelen.

Bewaren in een plasticzak of vries de lussekatter in. ( 3 – 6 maanden houdbaar in de vriezer )