Gravad lax

 

4 personen

Voorgerecht

Zweeds

 

Ingrediënten :

 

  • 1 kg zalmfilet
  • 4 eetlepels grof zeezout
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 theelepels vers gemalen witte peper
  • 2 bosjes verse dille

 

Gravad Lax saus:

  • ½ dl fijn geknipte dille
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels ( zoete ) mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 dl olie

 

Bereidingswijze :

 

Was de dille en snij deze fijn.

Meng het zeezout met de suiker en de peper.

Snijd de zalm met een goed scherp mes in flinterdunne plakjes. Leg de  eerste laag zalmplakjes  dakpansgewijs in een goed afsluitbare plastic bak. Bestrooi de zalm met dille en zoutmengsel en doe dit laag voor laag.

Sluit de bak en laat de zalm 24 uur in de koelkast marineren. Keer de bak af en toe om zodat het ontstane vocht zich weer in de zalm drenkt.

 

Saus maken:

Snijd de dille fijn. Roer suiker, mosterd, azijn goed door elkaar. Daarna druppels gewijs de olie toevoegen en goed blijven roeren. Eventueel kun je de saus wat minder scherp maken door wat mayonaise aan toe te voegen.